Mässbesök.
Det fanns det en hel del saker att titta på även om man inte håller till med sin ridning i "finrummet". Köpte faktiskt bara ett huvudlag till Lille Hesten. Det är handgjort av Amish folket i USA, har flera sådana nu och de är lite ruffa till utseendet, men lädret är supermjukt och fint!
Nu ska jag fortsätta min natthelg, och på måndag ar det vips betats av ytterliggare tre dagar tills cutting-maskinens ankomst...
A wired cow...
Först kommer inget...
Den hederliga gamla ketchupeffekten.
När jag fyllde år beställde jag lite saker via nätet, ett bett, en mecate (av yakhår), en bok och video om Corgisar (hundar)! O gissa, japp allt kom samma dag, förra veckan!
Idag har jag fått bekräftat att det kommer en liten valp till Åkarpsgården om ca 7 veckor, coolt!
Har även beställt en mekanisk kossa, detta är värre än Julafton!
Allt på en dags arbete, som de säger "over there".
Snart, snart kan jag sitta på min egen ridbana och betrakta denna häftiga utsikt!
mer bosaler...

Japp, när jag får något på huvudet så tenderar jag att snöa in på ämnet svårligen! Denna vecka är det bosaler som förbryllar och utmanar mig. Har hittat en del riktigt intressanta texter och video i ämnet. Låt mig säga att jag har absolut förståelse för dem som använder de "Californiska" traditionerna för att utbilda sina hästar! Riktigt intressant att höra de invigda tala om varför och hur man går från tränsbett till bosal, till bosal och stång för att sluta med stång (spade)!
Bosalerna i sig är också väldigt olika inbördes, tjocka, smala, platta mm.
Det har varit en skön känsla att rida en häst som man lagt ner så oerhört mycket jobb på och till slut känna hur han helt plötsligt lyder minsta vink bara för att bosalen får honom mer avslappnad men ändå känslig!
Inte är det heller helt fel att ha någon att fråga som gladeligen delar med sig av sin kunskap och funderingar, det är en sak jag blivit svårligen bortskämd med sedan jag började träna på kor!
Eftersom jag har varit helt uppslukad av bosalernas fantastiska värld, så har det blivit dåligt med bilder!
Här kommer istället en länk till en otroligt duktig konstnärinna, bilden ovan är ett av hennes verk!
http://www.karmeltimmons.com/index.php
Bosalprovning!
Igår provade jag en bosal för första gången i mitt liv!
Trodde absolut inte att Zeke skulle fungera på en sådan, men någonstans hade jag väl en liten strimma av hopp! Enligt Les Vogts lära, så började jag inte ridpasset med bosalen utan använde ett vanligt tränsbett först, efter lite skritt, trav o galopp, inget mer avancerat än så, bytte jag till bosalen. Själva tränsningen med bosal var inte helt enkel, Zeke har ju ett huvud som kanske inte direkt passar in på beskrivningen "litet och nätt". På kom denna tingest i alla fall till slut!
SÅ HÄFTIGT. Han verkade trivas hur bra som helst, inga spänningar i fattningar eller stopp och ryggning! Mina farhågor om att han inte skulle respektera bosalen for all världens väg, han var väldigt känslig!
Svänga, rygga, öka inget verkade svårt längre, det var en minst sagt häftig upplevelse. Imorgon ska jag prova den andra varianten jag har hemma för provning. Bilder mm, kommer då!
Till er som tror att det går lika bra med selleri (läs grimma eller annat), prova en riktigt välbalanserad bosal, ni kommer inte att tro era "händer"!
Tack bettgurun för all hjälp!!!
Issvans!
ÄNTLIGEN, Zeke har förstått eller kapitulerat, vet inte riktigt vilket! Ikväll gick han fint, lååångt efter mig!!! Kryss i taket.
Har svansarna på mina hästar flätade över vintern av flera anledningar, idag var det dock dags att fläta om!!! Ninjas svan var "frusen" och fick hanteras VARSAMT, det tog endast 1 timme!!! Så imorgon är det nog dags för nästa svans! Funderar på att använda barnolja i svansarna, sägs vara mycket effektivt.
Ankis (van Grunsven) hästar hade de tjockaste av tjocka svansar, så var det också i det närmaste dödsstraff på att ens närma sig en man eller svans med något som ens avlägset liknade en borste. Hästarna gick heller inte ute hela dagarna på sommaren och viftade bort flugor, tror det är den isärklass sämsta aktivitet för en stackars hästsvans!
I veckan ska det bli lite hingstfotografering, spännande i den här "megabomullsvärlden"! Kommer att lägga ut en del bilder här så kritikern kan få säga sitt:-D
Koabstinens...
Japp, det kan man tydligen ha. Finns de som säger att man som koryttare inte är helt olik en pundare, pengastinn vore än överdrift att kalla en och ändå gör man vad somhelst för en fix!!!
Den här vintern har varit för jäklig i det avseendet! Våren ser inte mer lovande ut den, varje intressant koclinic jobbar jag helg! Straffet för ett sanslöst kul 2009 eller???
Ska nog komma på ett sätt att lura ödet...
I övrigt är det som vanligt alldeles fullt med snö överallt.
Har blivit en del bilder idag, kommer nog att lägga ut dem imorgon!
Zeke gör sitt bästa!
Snökrig!
Mycket kan man använda snön till, imorgon blir det lite höga-benlyfts-träning i snön!

Furunäs Robin och Furunäs Rapidash.
Behov.
Blev inte riktigt som jag tänkt idag, alltså inga bilder från stallet, men det tycks ju som att vintern är låååång...
Undrar hur länge man behöver ha det nött in i skallen?
-Hästar behöver alltid ha någon form av strå att pilla i sig.
-Hästar behöver REJÄLT med motion varje dag.
-Hästar är flock och flyktdjur.
Så det var dagens lärdom.
stallbygge/renovering
Här är två bilder på stallet. Den första är innan markstenen läggs ut i gången. Den andra från södra gaveldörren, där pappa lagt svart sten i betongen.
Trodde jag hade fler bilder i sparade, men inte, alternativt att det är så dålig ordning bland mina bilder att jag inte kan hitta dem! Ska försöka hinna ta några på gången imorgon. Stallbygget är ju ganska avstannat sedan mitten på december någon gång. Men snart är det förhoppningsvis vår igen och det kan hinnas med några stunder i stallet, mellan lammningar, vårande, stängslande och allt annat som hör denna efterlängtade årstid till!
Elaka barn!
Det var en Bullterrieruppfödare som hade väldigt intressanta åsikter! Hon delade med sig av en väldigt intressant iaktagelse. Hon sålde inte valpar till föräldrar med elaka barn, med förklaringen att kan man inte uppfostra sina barn så kan man inte uppfostra en Bullterrier!!!
Jisses, så sant så sant!
Genast förde tankarna mig till en clinic i höstas, där en av deltagarnas barn imponerade storligen på mig i sätt enkla och väluppfostrade uppförande, behöver jag nämna att hans hästar likaså imponerar. Då reflekterade jag bara över att det hela, men tänkte inte på att det finns ett samband! Förmodligen är fostran och ledarskap något som faller sig mer naturligt för somliga än för andra, men att det är ungefär samma tillvägagångssätt oavsett art ter sig synnerligen uppenbart.
Klippfoton.





Här är bilderna från fårklippningen!
Tacka som väntar på saxen, klippställningen, Darryl klipper, översikt och nyklippta damer!
Obeskrivbar...
Håll till godo med en av världens absolut coolaste hästar!
http://www.youtube.com/watch?v=TZdGPpl5jZ4
Fårklippning.
En av de mest oflärdiga sysselsättningar man kan tänka sig. Tursamt nog har vi hittat människor som klipper mot betalning :-D Så vi ska bara fösa fram djur, städa undan och betala. Får se om jag hinner ta några bilder!
Bett och kopäls!


Här är bilderna på det jag beställde från Usa, när jag fyllde år!
Hoppas verkligen att "the stuff" kommer snart.
Beställt lite saker igen...
En mecate (tygel för bosal), av yakhår!!! Jo, de ska vara väldigt mjuka, tänkte det kunde passa mig efter skräckupplevelserna man får när man tar i de av hästhår.
Bettet jag fick prova på Les-clinicen är nu också på väg hem till mig. Man får ju börja på samlandet igen, när jag red engelskt hade jag ju en ganska rejält tilltagen "bettarsenal".
Bilder får komma senare, problem att ladda upp just nu.
Halvblodsmänniska, hmm.
Men idag slog mig en hiskelig tank, har jag gått och blivit som ett halvblod!
Lite bakgrundsinformation!
Jag är uppvuxen med halvblod, har tränat och tävlat med rasen i större delen av mitt vuxna liv. För något år sedan började jag snegla på reining och kogrenarna, därmed kom det också in en ny ras i mitt liv, Quarterhästen! Lyckades förklara för min mor att "- Jodå, det är den bästa rasen, de är så coola och vet precis när det är arbete respektive avslappning som gäller. Skrämda blir de aldrig heller." Lyckligt ovetande köpte mamma denna inställning med hull och hår, klart vi skulle ha en sådan häst. (Tack mamma.) Ett dräktigt sto efter vad jag idag vet är en ganska ökänd hingst införskaffades och fölet blev mitt medans mamma behöll stoet! Jag har alltså följt en individ, av en helt ny ras, ända från födsel till 2 1/2 åring, allt från de första staplande stegen till inridningen som jag gjort själv. Nåväl, för varje dag som passerat har jag insett att man kan INTE behandla henne som ett halvblod, man får ge finare hjälper och lita mer til hennes intellekt helt enkelt bara gå rakt framåt och hon kommer att följa! Hon har hjälpt mig att bli en aningens finkänsligare hästmänniska.
Insikten kom som ett hink kallt vatten idag, när jag tog in halvbloden, jag gör ju precis som dem, bara stövlar på...
Illa, bättring krävs.

Lille hesten, bara några timmar gammal! (tack mamma för bilden)!
Hästen i tiden...
Oftast får man höra att man ska inte låta hästen vänta i transporten, inte sitta kvar på den sedan ridpasset är slut, inte låta den stå uppbunden någon längre tid, o.s.v! Har alltid antagit att dessa riktlinjer är för att främja hästens välbefinnande!
Men om jag tänker efter så är det de hästarna som är vana att stå och vänta (i allehanda situationer) som faktiskt är de som också uppträder mest harmoniskt.
De kanske inte mår så dåligt av att få stå och "tänka över saker" eller anpassa sig. Kanske de rent av behöver den tiden för att finna sig i och kunna hantera olika situtioner.
Menar inte att detta är någon absolut sanning, för det krävs fortfarande rätt hantering och en stor dos motion för att våra fyrfota vänner ska må bra och uppträda som en filbunke! Men jag tror ändå att det är just här vi hittar svaret på många stresssymtom och "olater".
Detta ämne har jag börjat fundera mer kring sedan jag började träna på kor. Mycket hårt arbete där hästen faktiskt blir pådriven med slack på tygeln, för att i nästa ögonblick stå och vila sig medan han väntar på att kossan ska inleda en ny manöver! Vill dock på inget vis påskina att detta är något exklusivt för kohästar, snarare tvärtom, arbetshästar av alla de sorter har fått göra detsamma genom tiderna. Tror att detta är en av de kunskaper som faktiskt, om inte glömts bort så i alla fall grumlats aningen, när hästar blev en hobby och inget man lärde från omgivningen!